1. تعریف ویرایش در کتاب «شیوهنامه جامع ویرایش» نوشته جمشید سرمستانی چنین آمده است:
«ویرایش، دانشی منطق پایه است که به درست کردن نادرستیها، زدودن کاستیها، رسا کردن معنی، روان کردن و فارسی کردن نوشته، سامان دادن به سازهها، و همخوان کردن نوشته با قواعد و شیوههای مشخص ویرایش میپردازد.»
برای توضیح بیشتر درباره این کار میتوانم بگویم که:
ویرایش، مجموعهای از روشها و قاعدههاست که به کمک آنها، یک نوشته -از کتاب گرفته تا مقاله، پایاننامه، فیلمنامه، مصاحبه، سخنرانی، انواع نشریهها و...- مطابق با منظور پدید آورنده و در قالبهای معیار (استاندارد)، به مخاطب عرضه میشود. در یک جمله میتوانم بگویم که ویرایش، «درست نویسی، رسا نویسی و بقاعده نویسی» است.
2. تعریف ویرایش در کتاب «شیوهنامه ویرایش: اصول ویرایش و نشر ـ جلد 1»، محمدرضا محمدیفر چنین آمده است:
«ویرایش مجموعهای از فعالیتهای علمی و هنری است که هدف آن بهبود بخشیدن به ارائه و بازنمود مطلب نوشته شده و یا تصحیح خطاها و نواقص احتمالی آن، و یا مدیریت امور مربوط به انتشار متن است.»
3. اسدالله معظمی گودرزی، مدرس دانشگاه پیام نور: ویرایش، انسجام دادن به ساخت زبانی اثر است بر مبنای منطقی که آن زبان از آن تبعیت می کند.
http://www.lisna.ir/
4. تعریفی دیگر: ویرایش مجموعه ای از فعالیت های علمی و هنری است که هدف آن بهبود بخشیدن به ارائه و باز نمود مطالب نوشته شده و یا تصحیح خطاها ویا نواقص احتمالی آن و یا اداره امور به انتشار متن است . اگر فعالیت علمی می کنیم : بیشتر مربوط به ظاهر و شکل مطالب است (اندازه متن ، نوع کاغذ ، مقدار حاشیه ها و عنوان ها و ...) وقتی صحبت از باز نمود می کنیم :مشروط بر این است که ما اجازه آن کار را داشته باشیم ( بیان ها را عوض کردن و نویسنده این اجازه را به ما بدهد) . رفع نقص :هر گونه نقص ، اعم از درست نویسی ، فراموشی علامت ها و .... .
http://journalistkarbordi.blogfa.com/category/3
5. این کلمه معادل EDIT در زبان انگلیسی می باشد و در اصطلاح به مجموعه ای از خدمات نگارش گفته می شود که برای نشریه چاپ یک اثر صورت می گیرد .
http://vahed41.lxb.ir/post/17/%3C-BlogPhotoLink-%3E
6. تعریف ویرایش در کتاب «انواع ویرایش»، ابوالفضل طریقه دار چنین آمده است:
ویرایش، کلمهای است فارسی که از زبان پارسی میانه به زبان فارسی دری امروزین، وارد شده است.از نظر دستوری،اسم مصدر و مصدر آن،«ویراستن» میباشد.معادل آن در انگلیسی editing و در عربی«تحریر» است. به کسی که این کار را انجام میدهد«ویراستار» و معادل آن را در انگلیسی editor و در عربی«محرّر» میگویند.
7. ویکی پدیا به نقل از: فرهنگ معین: ویرایش به زیاد یا کم کردن مطلب، تصحیح و تنقیح (اصلاح کردن کلام از عیب و نقص:فرهنگ معین) متنهایی که برای چاپ و نشر یا هرچیز دیگر آماده میکنند گفته میشود.
8. ویکی پدیا: هر نوشته باید از جهات گوناگونِ محتوا، بیان، صحّت و اعتبار، دقّت، نظم، آراستگی، علایم نگارشی، و... بررسی و بازبینی شود. به این بازبینی «ویرایش» یا «ویراستاری» میگویند.
تعاریف دیگر را بفرمایید تا بیفزایم.